CREATINE
Creatine is een van de populairste supplementen op de markt, en met goede reden. Aangetoond is dat creatine gebruik effectief is bij het verbeteren van sportprestaties. Meer informatie vind je onderaan op deze pagina.
✔ Toename spiermassa en kracht
✔ Meer explosiviteit
✔ Bevat PoWR Lab Creatine 300g
✔ Ultieme Package-deal
✔ Ondersteunt Spier- en Zenuwfunctie
✔ Gemakkelijk voor onderweg
Wat is creatine?
Creatine is een van de populairste supplementen op de markt, en met goede reden. Aangetoond is dat creatine monohydraat gebruik effectief is bij het verbeteren van sportprestaties, en het is te vinden in diverse voedingsbronnen en als voedingssupplement. Maar wat is creatine precies, en wat doet een creatine supplement voor je? Laten we het eens nader bekijken.
Wat is creatine en hoe werkt het
Creatine monohydraat is een populaire spieropbouwende stof die door het menselijk lichaam wordt geproduceerd en in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt. Het wordt van nature aangemaakt in de lever, alvleesklier en nieren, maar sommigen nemen supplementen om de productie te verhogen als onderdeel van een trainingsroutine.
Creatine monohydraat helpt bij de hervorming van ATP (adenosinetrifosfaat), de essentiële energiebron voor de spieren. Hierdoor neemt de spiercapaciteit en -kracht tijdens het sporten toe, wat helpt om meer kracht te leveren bij explosieve bewegingen als gewichtheffen of sprinten. Kortom, extra creatine verhoogt de prestaties in de sportschool, zodat je harder en langer kunt trainen met meer energie!
De wetenschap achter creatine monohydraat
Creatine is een lichaamseigen stof die van nature voorkomt in spierweefsel en die helpt het algemene energieniveau te verhogen. Het is een van de populairste supplementen onder fitnessfanaten, maar wat velen zich niet realiseren is dat het ook een wetenschappelijke basis heeft. In feite werkt creatine door je spieren te verzadigen met creatinefofaat-moleculen die je lichaam kunnen voorzien van korte energie-uitbarstingen. Deze energie-uitbarstingen komen tot stand wanneer ATP wordt omgezet in ADP (adenosinedifosfaat). Dit ADP kan op zijn beurt weer reageren met het creatinefosfaat om opnieuw ATP te vormen, wat dus dan weer klaar is voor gebruik om weer energie te leveren. Wanneer deze creatinefosfaat-moleculen dus beschikbaar zijn tijdens het sporten, helpen ze de spiersamentrekkingen aan te wakkeren en de vermoeidheid te verminderen, zodat jij intensieve training kunt doorstaan en sneller resultaten kunt boeken. Hoewel dit supplement geen toverdrank is, geeft het je zeker een extra boost wanneer je die het meest nodig hebt!
De voordelen van het innemen van creatine
Creatine monohydraat kan een geweldige stimulans zijn voor je fitnessregime, omdat het helpt de spieromvang en -kracht te vergroten. Ook bevordert genoeg creatine innemen het uithoudingsvermogen en kan zelfs de mentale focus verbeteren. Inname van extra creatine levert extra energie voor explosieve activiteiten, waardoor je jezelf tijdens trainingen verder kunt pushen en het maximale uit elke sessie kunt halen. Bovendien is creatine veilig om te gebruiken als het wordt ingenomen zoals aanbevolen, dus je hoeft je geen zorgen te maken over enig potentieel gevaar met dit supplement. Wie een manier zoekt om zijn fitnessdoelen sneller te bereiken, kan overwegen creatine aan zijn routine toe te voegen - je lichaam en geest zullen je dankbaar zijn!
Creatine voor vrouwen
Een andere vraag in verband met creatine is voor wie het geschikt is en is het wel geschikt voor vrouwen? Door de voordelen van creatine kan het bij alle individuen effectief zijn; van sportschoolbezoekers, sprinters en fietsers tot bodybuilders, powerlifters en vegetariërs.
Voor vrouwen is de structuur en het krachtpotentieel van spiervezels identiek aan die van mannen. Dit betekent dat de effecten van creatine-monohydraat op de aanpassing van spiermassa en de ATP-productie voor mannen en vrouwen precies hetzelfde zijn.
De nadelen van creatine
Tot op de dag van vandaag heeft wetenschappelijk onderzoek creatine monohydraat gebruik door gezonde volwassenen niet afgeraden. Echter, mensen met nierproblemen of risico op een nierfunctiestoornis (in het geval van diabetes, hoge bloeddruk etc.), mogen niet meer dan 3 à 5 gram creatine per dag nemen. Sommige sporters geven ook aan last van bijwerkingen zoals vermoeidheid en een opgeblazen gevoel te krijgen, maar dit lijkt alleen bij zeer hoge doseringen voor te komen. Gelukkig zijn deze mogelijke negatieve effecten simpelweg te vermijden door de voorgestelde dosering te volgen.
Hoe lang moet je creatine gebruiken voor de beste resultaten
Creatine wordt vaak gebruikt als aanvulling op kracht en spiergroei in de sportschool, maar hoe lang moet creatine gebruikt worden om optimale resultaten te bereiken? Het korte antwoord is dat het afhangt van je doelen en levensstijl.
Als je creatine toevoegt, begin dan met een laadfase van 5 dagen waarin je dagelijks 3 of 4 porties van vijf gram creatine neemt. Dit zal helpen de spiercellen te verzadigen met creatine, zodat je de volle vruchten kunt plukken van supramaximale oefeningen (zoals supersets en dropsets). Als je na deze laadfase een sportieve levensstijl aanhoudt en regelmatig traint, streef er dan naar minstens drie tot vijf gram creatine per dag te gebruiken voor de beste resultaten - een proces dat bekend staat als onderhoudsdosering. Creatine gebruik kan ook gecycled worden voor een extra effectiviteitsboost; een maand suppletie voor elke twee weken rust wordt meestal aanbevolen. Maar nogmaals, hoe lang je creatine gebruikt hangt altijd af van je levensstijl en de gewenste resultaten van suppletie.
Is creatine veilig om in te nemen, en zijn er bijwerkingen
Creatine monohydraat is een supplement dat veel aandacht heeft gekregen vanwege zijn mogelijke voordelen voor de gezondheid. Het is uitgebreid onderzocht en veel deskundigen zijn van mening dat het over het algemeen veilig is om in te nemen, met weinig of geen gemelde bijwerkingen. De natuurlijke verbinding kan de kracht en explosiviteit vergroten en het uithoudingsvermogen tijdens het sporten aanzienlijk verbeteren, en mogelijk ook de hersenfunctie verbeteren. Creatine zou ook nuttig zijn bij bepaalde aandoeningen, zoals spierdystrofie en de ziekte van Parkinson. Op dit moment zijn er geen onderzoeken die dit tegenspreken en lijkt creatine een van de veiligste en meest effectieve supplementen te zijn die tegenwoordig op de markt zijn.
Helpt creatine ook voor duursport?
Creatine wordt al lang aangeprezen om zijn vermogen om kracht te vergroten, maar kan creatine ook gunstig zijn voor duursporters? Het antwoord is ja - creatine kan absoluut helpen de prestaties bij duursporten te verbeteren. Het gebruik van creatine vergroot de capaciteit van je spiercellen om ATP op te slaan, de brandstof die nodig is tijdens intense spieractiviteit. Direct meer beschikbare energie helpt duursporters een extra voorsprong te krijgen op de wedstrijddag en kan ook helpen bij het herstel na de wedstrijd of na een zware training.
Nieuwe onderzoeken wijzen uit dat creatine suppletie vooral effectief is op de eindsprint. Er werd in dit specifieke onderzoek vastgesteld dat extra inname van creatine voor 10% krachttoename zorgde op de eindsprint bij wielrenners. Als je een fervent wielrenner, hardloper, zwemmer bent, of aan andere sporten meedoet die langdurige inspanning of aanhoudende prestaties vereisen, kan het de moeite waard zijn om creatine te onderzoeken.
Als je wat extra oomph aan je sportprestaties wilt toevoegen, is creatine monohydraat misschien het juiste supplement voor jou. Zorg er alleen voor dat je eerst onderzoek doet en bij een gerenommeerde bron koopt - zoals wij! Wij bieden de beste kwaliteit creatine supplementen met deskundige begeleiding over hoeveel je moet nemen voor optimale resultaten. Dus of je nu net begint of een doorgewinterde sporter bent, wij kunnen je helpen het juiste product en de juiste dosering te kiezen. Klaar om te beginnen?
Welke creatine moet ik kopen?
Bij Gymdiscounter.com hebben wij alleen kwalitatief goede creatine van bekende merken zoals Nutriversum, QNT, Nutritech en nog veel meer. Je kan bij ons dus geen slechte keuze maken.
Heeft U nog vragen over creatine, lees dan ons blogartikel over creatine of neem vrijblijvend contact met ons op…